Australija

Jednoga će dana i ovo biti sećanje. Sada je stvarnost.

Nalazim se na najmanjem kontinentu na svetu, a, zapravo, u mom srcu, telu i duši  ovo kopno ima svoju  dimenziju koja se ne meri.  Za nekoliko meseci  ću napuniti šezdeset i pet godina. Videla sam i živim  Evropu, zatim, preko Crnog mora slutila  sam Aziju,  sa Tenerifa maštala, gledajući u blizinu Afrike, a  čini mi se da sam  u detinjstvu nebrojeno puta u snovima doživljavala baš Australiju.

Kakav je to bio san!  Skokovit.   Kao kengur kad odskoči  pa doskoči.  Kažu da deca rastu dok u snu lete.  Izgleda da nisam dovoljno sanjala, jedva sam prerasla sto šezdeset santimetara. Zato celi život i budna sanjam.

Elem, tu sam u Australiji. Ovde već nekoliko godina živi deo mene. Moj sin, snaha, sada i unuk! Tu je budućnost ovog dela mog sveta. Privilegija je doživeti godine kada sopstvena deca postaju roditelji. Moj suprug i ja smo tu sreću ostvarili. I zagrlili. Svedoci smo one tanane koprene ljubavi, ponosa, nežnosti, brige i topline malenog, tek rođenog bića. Došli smo ovamo ispunjeni  već dva puta doživljenom  radošću rađanja i odrastanja dvoje unučadi u ravnici Vojvodine, pa sad po treći put sa nabujalim osećanjima, kao punim jedrima plovimo  prostranstvima južne hemisfere.

Decenije pre nego što je moj sin odlučio i došao u Australiju u mojoj je stvarnosti ona živela kroz pisma, telefonske razgovore i uspomene sa likom kengura, bumeranga ili ptice emu.  Postoji simbolika: na grbu Australije se nalaze emu i kengur. Oba ova stvora se ne umeju kretati unazad. Znači, već na grbu je utvrđeno da domovina ovih životinja i narod u njoj mora ići uvek napred. Nazadka nema.

A šta je sa bumerangom, tradicionalnim oružjem Aboridžina, starosedelaca Australije? Ono se uvek nepogrešivo vraća ratniku koji ga usmeri na plen!

I tako napred-nazad, gore-dole od davnih sedamdesetih godina prošlog veka i gradića Benkovca i sela Bruška u Ravnim kotarima, do seoca Riđice u Vojvodini, odlazili su rođaci moga oca u rudnike i prostranstva Australije u potrazi za boljim životom. Samo je mera opreza moje majke prevagnula u odluci da  otac ipak ostane, stvarajući na plodnoj ravnici Bačke budućnost za moju sestru i mene. Težački, ali potpuno prisutan uz mamu i nas dve u odrastanju, kad je to bilo najpotrebnije i najvažnije.  Sada njih  troje više nema na ovom svetu. Samo fizički. U dubini moje duše bezvremeno postoje.

O Bože moj, kako sam bila zatečena odlukom mog sina  da 2013. godine napusti posao na fakultetu i odleti u nepoznato. Samo za mene nepoznato. On je sledio svoju zvezdu vodilju. Nije imao ni trunke nespokoja zbog onog što mu predstoji. Potpuno siguran u sebe. A ja nisam mogla da se radujem njegovom osmehu usmerenom na bolje sutra. Sumnjala sam u sebe, u svoje zdravlje, u svoje trajanje. I nisam bila u pravu.

Na stranu sve lično. Ovde sam u Sidneju ovog trenutka. Želim preneti opšti utisak o Australiji ispričan kroz dva potpuno nezavisna životna puta.

Ovi redovi će pratiti dvoje ljudi iz istog onog, maločas spomenutog  gradića. Svako od njih dvoje je svojim povodom  otišlo iz njega i došlo na ovaj kontinent. On veoma mlad, ona u zrelim godinama. On kao vagabund, ona kao arhitektica. I,  nikad se nisu videli na ovom tlu. Skoro da se i ne pamte iz vremena detinjstva i rane benkovačke mladosti. A očevi su im se dobro poznavali. Nikola i Mate. Nema ih već odavno. Pamte ih skaline što  vode ka  Kaštelu, gde  Matina kuća i sad stoji, kao i vinograd između Nikoline kuće i kasarne na zadarskoj cesti.

Moj, sada australski junak  je doživeo iskrenu mladalačku ljubav. Onu, pravu, životnu, nikad zaboravljenu.  Bilo je to u Bezdanu, u Rodinoj ulici, davne 1967. i 1968. godine. Svirala se muzika Bitlsa, nosile su se zvonarice,  mini suknje, duge frizure. Pojavio se iznenada u našem malom mestu. Bio je pravi mediteranski tip. Kuštrave kose i najlepših očiju na svetu. Zavoleli su se u lepoti svoje mladosti. Njeno ime, tada utetovirano na  desnoj ruci u luku od palca do kažiprsta, njen osmeh i prelep lik utisnut u srce i danas stoje na istom mestu. Pola veka je prošlo, a izgleda kao da je sve bilo juče. Samo dašak sećanja je dovoljan da ustalasa buru osećaja koji ne blede kod njega. Sad, kad je ušao u osmu deceniju svog života  živi u gradu Mekaj, australska država Kvinslend.

Ona. U njenom rodnom gradu, u istom  građevinskom poduzeću leta 1971. smo radile ferijalnu praksu nakon završenog drugog razreda srednje ekonomske škole. Njene u Zadru, moje u Somboru. Nismo radile istovremeno, ali smo se upoznale i ostale prijateljice, evo, bezmalo pedeset godina. Šta je sve stalo u taj okvir? Viđanja na različitim mestima. Plivanje i sunčanje na obali Karinskog mora. Moj Kumrovec,  Politička škola “Josip Broz Tito” i njen Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Dunavska obala Bezdana,  livade i ribnjaci Koluta.  Ispratila sam je na rad u Italiju, a zatim i u emigraciju na Novi Zeland. Kad je pošla u Italiju, ostavila mi je svoju majku da je čuvam kao svoju. Kad je pošla na Novi Zeland, našle smo se na granici Mađarske i Austrije i ni naslutiti nismo mogle šta nju tamo u dalekoj tuđini čeka. Otišla je sa precizno izvaganom, dozvoljenom bagažom preko belog sveta, a ja se vratila vozom svojoj kući. Nestrpljivo me je čekalo petoro dece.  Već nekoliko godina njih troje sa neizbrisivim i bolnim pečatom iz izbegličke kolone i moja dva dečaka u zajedničkim krevetima sanjali su svako svoje snove.

Danas ona već petnaest godina živi ovde u Sidneju, gde se i ja trenutno nalazim. Pred nama stotinu neispričanih priča i hiljade fotografija kao svedoci vremena koje neumitno prolazi.

Opera House bi bila pravo mesto za dramatizaciju njihovih života.  Pa hajde da probamo. Nastaviće se…

Jedan komentar na “Australija

  1. Lijepo napisano, draga Mico. Zivot se nastavlja, sad u izolaciji zbog korone.
    Ostala lijepa sjecanja i danas popodne sam slagala cestitku od suhog cvijeca i lisca na mojoj crtacoj dasci. Bila sam se duboko unijela minuciozno prebacujuci suho lisce, koje bjezi. Sve je bilo pipkavo i kad snimim projekat ostat ce tragovi mog rada, ali ta moja unesenost i odlucnost u ovim depresivnim vremenima, taj moj filigranski rad nije zabiljezen. Mogla sam otici po svjeze cvijece, ali nije u tom poanta – i suho cvijece ima svoje boje i daje isredjenu teksturu.
    Nadam se da i dalje nesto pises pa da cemo te s radoscu citati.
    Da li je je Smoje pisao – Imam puno lipi’ stvari za reci, ali ne smin?!
    Tako i mi i ti i ja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.